Jadłospis
11.11.2024 r. - 15.11.2024 r.
Poniedziałek 11.11.2024 r.
Święto Niepodległości - dzień wolny.
Wtorek 12.11.2024 r.
Śniadanie
- Rogal (70g) z masłem (10g) i kremem czekoladowo-orzechowym (30g), kakao (200ml) 1,5,7,8
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem z zielonego groszku z ptysiami (250ml) 1,7,9, potrawka makaronowo-drobiowo - warzywna (300g) 1,7, kompot truskawkowy (200ml)
Podwieczorek
- Jogurt owocowy (200ml) z biszkopcikiem(10g) 1,7
Środa 13.11.2024 r.
Śniadanie
- Chleb wieloziarnisty (70g) z masłem (10g), wędzonką cygańską (30g), jajkiem (20g), sałatą zieloną (5g) i pomidorem (20g), herbatka malinowa (200ml) 1,3,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Barszcz czerwony z kleksem ziemniaczanym (250ml) 1,7,9, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (200g), kasza jęczmienna (100g), sałatka z ogórka, papryki i cebulki (100g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowy (200ml) 1,7
Czwartek 14.11.2024 r.
Śniadanie
- Zupa mleczna z grysikiem (250g), bułka (70g) z masłem (10g), szynką wiejską (20g), ogórkiem zielonym (10g) i rzodkiewką (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z zacierką i natką pietruszki (250ml) 1,3,9, pieczeń w sosie własnym (100g), ziemniaczki (150g), surówka z kapusty białej z marchewką i koperkiem (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy (200ml)
Podwieczorek
- Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem (200g)
Piątek 15.11.2024 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem (10g), filetem rybnym (30g), papryką czerwoną (10g) i szczypiorkiem(5g), herbatka zielona(200ml) 1,3,4,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa fasolowa z czerwonej fasolki (250ml) 1,7,9, kopytka twarogowe z musem owocowym (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy (200ml)
Podwieczorek
- Warzywa i owoce do chrupania (150g)
INFORMACJA O ALERGENACH
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.