Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

05.05.2025 r. - 09.05.2025 r.

Poniedziałek 05.05.2025 r.

Śniadanie

  • Kanapka (70g) z masłem (10g), szynką domową(30g), serem żółtym (30g) sałatą zieloną (5g) i pomidorem (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem brokułowy z grzankami (250ml) 1,7,9, ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem(250g) 1,7, kompot wieloowocowy(200ml)

Podwieczorek

  • Soczek owocowy(200ml) i chrupki kukurydziane(5g) 1

 

Wtorek 06.05.2025 r.

Śniadanie

  • Chałka (70g) z masłem(10g) i miodem wielokwiatowym(30g), kakao (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa cebulowa z kuleczkami (250ml) 1,3,7,9, udko pieczone (100g), ziemniaki puree z koperkiem (150g), surówka z marchewki, pora i jabłka (100g) 1,7, kompot truskawkowy(200ml)

Podwieczorek

  • Banan(150g)

Środa 07.05.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą z szynki(30g), cebulką zielona (5g) i papryką czerwoną (10g), herbatka z cytryną (200ml) 1,3,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z zacierką i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, schab duszony w sosie własnym (100g), kluski śląskie (150g), surówka z kapusty białej młodej (100g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)

Podwieczorek

  • Kisiel wiśniowy(200ml) z „wachlarzykiem”(5g) 1


Czwartek 08.05.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb wieloziarnisty (70g) z masłem (10g), wędzonką cygańską(30g), serem żółtym (30g) i ogórkiem zielonym (20g), herbatka malinowa (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem z marchewki z prażonym słonecznikiem (250ml) 1,7,9, makaron z twarożkiem i musem truskawkowym(250g) 1,3,7, kompot wiśniowy(200ml)

Podwieczorek

  • Bułeczka z pasztetem i rzodkiewką (150g), herbatka zielona (200ml) 1, 3,7

 

Piątek 09.05.2025 r.

Śniadanie

  • Zupa mleczna z grysikiem (250ml), bułka paryska(70g) z masłem(10g), sałatą zieloną (5g) i pomidorem(20), herbatka z cytryną(200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Barszcz czerwony z groszkiem ptysiowym (250ml) 1,7,9, paluszki rybne (100g), ziemniaczki puree(100g), mizeria z koperkiem na gęsto (100g) 1,3,4,7, kompot porzeczkowy(200ml)

Podwieczorek

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką- wyrób własny (150g), woda mineralna (200ml) 1,3,7

 

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry