Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

10.05.2021 r. - 14.05.2021 r.

Poniedziałek 10.05.2021 r.

Śniadanie
Chleb orkiszowy (70g) z masłem (5g), szynką drobiową (20g), serem żółtym (15g), sałatą (5g) i pomidorem (50g), herbata z cytryną (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Zupa pieczarkowa (250ml) 1, 7, 9, naleśniki z dżemem truskawkowym (200g) 1, 3, 7, kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek
Pizzerinki z ketchupem (100g), papryka żółta (50g), herbata zielona (200ml) 1, 7

Wtorek 11.05.2021 r.

Śniadanie
Chleb zwykły (70g) z makrelą (60g) i ogórkiem konserwowym (50g), herbata z cytryną (200ml) 1, 3, 4, 10

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Krupnik (250ml) 1, 9, pieczeń wieprzowa w sosie własnym (100g), ziemniaki (150g), surówka z białej kapusty z papryką, ogórkiem zielonym i koperkiem (100g) 1, kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek
Jabłka, kiwi, winogrona (200g)

Środa 12.05.2021 r.

Śniadanie
Bułka zwykła (70g) z serkiem Almette (60g) i szczypiorkiem (10g), herbata z cytryną (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem (250ml) 7, 9, potrawka makaronowa z mini marchewką, groszkiem i kukurydzą (200g) 1, 7, kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek
Smoothie truskawkowo-bananowe (170ml)

Czwartek 13.05.2021 r.

Śniadanie
Chleb zwykły (70g) z masłem (5g), gotowanym jajkiem (25g), szynką wieprzową (20g), sałatą (5g) i papryką czerwoną (50g), herbata z cytryną (200ml) 1, 3, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Rosół z zacierką (250ml) 1, 9, pulpety drobiowe w sosie koperkowym (100g), kasza gryczana biała (100g), ogórek kiszony (100g) 1, 7, 10, kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek
Babka cytrynowa z polewą czekoladową (200g), woda (200ml) 1, 3, 7

Piątek 14.05.2021 r.

Śniadanie
Zupa mleczna z kulkami czekoladowymi (200ml), bułka paryska (35g) z masłem (5g), serem żółtym (15g) i rzodkiewką (50g) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Krem brokułowy z grzankami (200ml) 1, placki ziemniaczane (200g), marchewka w słupki (100g) 1, 3, kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek
Gruszka (100g), wafle ryżowe (10g), sok jabłkowy (200ml)

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry