Jadłospis
14.04.2025 r. - 18.04.2025 r.
Poniedziałek 14.04.2025 r.
Śniadanie
- Rogal (70g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym (30g), kakao (200ml) 1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z zacierką i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (150g), kasza jęczmienna (100g), ogórek kiszony (100g) 1,3,7, kompot wieloowocowy(200ml)
Podwieczorek
- Banan(150g)
Wtorek 15.04.2025 r.
Śniadanie
- Kanapka(70g) z masłem (10g), wędzonką cygańską(30g), serem żółtym (30g) i pomidorem(20g), herbatka miętowa (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem brokułowy z grzankami (250ml) 1,7,9, placki na kefirze jabłkami(250g) 1,3,7, kompot truskawkowy(200ml)
Podwieczorek
- Mini pizzerinki z ketchupem (100g), herbatka zielona (200ml) 1,7
Środa 16.04.2025 r.
Śniadanie
- Śniadanie Świąteczne w formie szwedzkiego stołu, Mufinki Wielkanocne, herbatka z cytryną (200ml) 1,3
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Żurek z jajkiem (250ml) 1,3,7,9, kotlet drobiowy w chrupiącej panierce (100g), ziemniaki puree z koperkiem (150g), surówka z kapusty białej młodej (100g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)
Podwieczorek
- Soczek owocowy(200ml) i chrupki kukurydziane(5g) 1
Czwartek 17.04.2025 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą z szynki(30g), cebulką zielona (5g) i papryką czerwoną (10g), herbatka malinowa (200ml) 1,3,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa jarzynowa (250ml) 1,3,9, makaron Spaghetti z sosem bolognesse (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy(200ml)
Podwieczorek
- Grysik z syropem malinowym (250g) 1,7
Piątek 18.04.2025 r.
Śniadanie
- Bułka paryska (70g) z masłem(10g), filetem rybną (30g) i szczypiorkiem(5g), herbatka z cytryną(200ml) 1,3,4,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa pomidorowa z ryżem (250ml) 1,7,9, kluski białe z musem truskawkowym(250g) 1,3,7, kompot porzeczkowy(200ml)
Podwieczorek
- Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem (150g)
INFORMACJA O ALERGENACH
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.