Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

12.07.2021 r. - 16.07.2021 r.

Poniedziałek 12.07.2021 r.

Śniadanie
Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem (10g), szynką drobiową (20g), serem żółtym (15g), ogórkiem zielonym (50g) i papryką czerwoną (50g), herbata z cytryną (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Rosół z zacierką i natką pietruszki (250ml) 1, 9, nuggetsy drobiowe (100g), ziemniaki (150g), sałata zielona z jogurtem (100g) 1, 3, 7, kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek
Arbuz (150g)

Wtorek 13.07.2021 r.

Śniadanie
Chleb rodzinny (70g)z masłem (10g) i pastą z szynki (60g) na liściu sałaty (5g), herbata z cytryną (200ml) 1, 7, 10

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Zupa pomidorowa (250ml) 7, 9, potrawka makaronowa z indykiem, brokułem, kalafiorem, marchewką i groszkiem (250g) 1, 7, kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek
Ciasto - wypiek własny (200g), woda (200ml) 1, 3, 7, 8

Środa 14.07.2021 r.

Śniadanie
Bułka zwykła (70g) z masłem (10g) i serkiem Danio (30g), kakao (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Krupnik (250ml) 1, 9, gulasz meksykański (100g), kluseczki (100g), surówka z ogórka kiszonego, papryki czerwonej i cebuli (100g) 1, 3, 10, kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek
Koktajl truskawkowo-bananowy (200ml) 7

Czwartek 15.07.2021 r.

Śniadanie
Kiełbaski na gorąco z ketchupem (100g), chleb pszenno-żytni (70g) z masłem (10g), ogórkiem zielonym (50g) i rzodkiewką (50g), herbata z cytryną (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Zupa warzywna z młodą kapustą (250ml) 1, 7, naleśniki z dżemem truskawkowym (100g) 1, 3, 7, kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek
Bułka paryska (70g) z serem żółtym (15g), szynką wieprzową (20g) i ogórkiem konserwowym (50g), herbata zielona (200ml) 1, 7

Piątek 16.07.2021 r.

Śniadanie
Bułka grahamka (70g) z serem żółtym (15g), gotowanym jajkiem (25g) i pomidorem (50g), herbata z cytryną (200ml) 1, 3, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad
Krem z zielonego groszku z grzankami (250ml) 1, 7, panierowany filet z dorsza (100g), puree ziemniaczane (150g), surówka z marchewki, pora i jabłka (100g) 1, 3, 4, 7, kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek
Nektarynka (100g)

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry