Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

26.05.2025 r. - 30.05.2025 r.

Poniedziałek 26.05.2025 r.

Śniadanie

  • Kanapka (70g) z masłem (10g), szynką domową (30g), rzodkiewką (10g) i ogórkiem zielonym (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krupnik z warzywami (250ml) 1,9, pieczeń rzymska (100g), ziemniaczki (150g), kapusta biała zasmażana (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy(200ml)

Podwieczorek

  • Grysik z cynamonem(150g) 1,7

Wtorek 27.05.2025 r.

Śniadanie

  • Kiełbaski drobiowe na gorąco z ketchupem (100g), chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g) i pomidorem(20g), herbatka z cytryną(200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (250ml) 1,3,7,9, ryż na mleku z prażonymi jabłkami (250g) 1,7, kompot truskawkowy(200ml)

Podwieczorek

  • Kanapka wiosenna(150g), herbatka zielona (200ml) 1,7

Środa 28.05.2025 r.

Śniadanie

  • Chałka (70g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym(30g), kakao (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z lanym ciastem i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, udko pieczone (100g), ziemniaki z koperkiem (150g), surówka z marchewki, pora i jabłka (100g) 1,7, kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek

  • Soczek Kubuś(200ml) i chrupki kukurydziane(5g) 1

Czwartek 29.05.2025 r.

Śniadanie

  • Bułka (70g) z masłem (10g), medalionem drobiowym(30g), serem żółtym (30g), sałatą zieloną(5g) i pomidorem(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem z białych warzyw z grzankami (250ml) 1,3,7,9, talarki wieprzowe w sosie własnym (100g), kasza jęczmienna (150g), buraczki (100g) 1,3, kompot wiśniowy(200ml)

Podwieczorek

  • Pancakes kakaowe z konfiturą brzoskwiniową (150g), woda mineralna (200ml) 1, 3,7

Piątek 30.05.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem(10g), filetem rybnym (30g), papryką czerwoną (10g) i szczypiorkiem (5g), herbatka z cytryną(200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa z czerwonej soczewicy (250ml) 1,7,9, makaron z twarożkiem i musem truskawkowym(250g) 1,3,7, kompot agrestowy(200ml)

Podwieczorek

  • „Witaminowy zawrót głowy” (150g)

 

 

 

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry