Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

16.06.2025 r. - 20.06.2025 r.

Poniedziałek 16.06.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą jajeczną(30g), szczypiorkiem (5g) i papryką czerwoną (5g), herbatka z cytryną (200ml) 1,3,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem (250ml) 1,7,9, pałeczki z kurczaka pieczone (100g), ziemniaczki puree (150g), surówka z białej kapusty z koperkiem (100g) 1,3,7, kompot wieloowocowy(200ml)

Podwieczorek

  • Budyń waniliowy (150g) z sokiem malinowym(5g)1,7

Wtorek 17.06.2025 r.

Śniadanie

  • Chałka (70g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym(30g), kakao (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z krajanką i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, gulasz wieprzowy (100g), kasza jęczmienna (150g), surówka z ogórka, papryki i cebulki (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy(200ml)

Podwieczorek

  • Banan (150g)

Środa 18.06.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), szynką drobiową (30g), serem pomarańczowym (20g) i ogórkiem zielonym (20g) i pomidorem(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa jarzynowa z kuleczkami (250ml) 1,3,7,9, spaghetti z sosem bolognesse (250g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)

Podwieczorek

  • Jogurt owocowy (120g) i chrupki kukurydziane(5g) 1,7

Czwartek 19.06.2025 r. - Dzień Wolny

Piątek 20.06.2025 r.

Śniadanie

  • Kanapka (70g) z masłem(10g), serem salami(30g), rzodkiewką (5g) i ogórkiem zielonym (10g), herbatka z cytryną(200ml) 1,3,4

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (250ml) 1,7,9, makaron z serem twarogowym i musem truskawkowym (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy(200ml)

Podwieczorek

  • Arbuz(150g)

 

 

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry