Jadłospis
15.07.2024 r. - 19.07.2024 r.
Poniedziałek 15.07.2024 r.
Śniadanie
- Chleb wieloziarnisty(70g) z masłem (10g), polędwicą sopocką (20g), serem żółtym(20g), sałatą zieloną (5g) i pomidorem(10g), herbatka z cytryną (200ml)1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa grochowa z ziemniakami (250ml)1,7,9, potrawka makaronowo-drobiowo-warzywna(300g) 1,7, kompot wieloowocowy (200ml)
Podwieczorek
- Arbuz(150g)
Wtorek 16.07.2024 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem(10g), pastą serową (30g), cebulką zieloną(5g) i papryką czerwoną(10g), herbatka owocowa (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa-krem z białych warzyw z grzankami (250ml)1,7,9, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (100g), kasza jęczmienna (100g), ogórek kiszony pokrojony w słupeczki (100g) 1,3,7, kompot agrestowy(200ml)
Podwieczorek
- Pancakes(100g) z konfiturą brzoskwiniową (20g)1,3,7
Środa 17.07.2024 r.
Śniadanie
- Zupa mleczna z grysikiem (250ml), bułka paryska(70g) z masłem (10g), pomidorem(10g) i szynką domową(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z krajanką i pietruszką zieloną(250ml 1,3 9, kotlet schabowy(100g), ziemniaczki (100g), marchewka z groszkiem na gęsto(100g) 1,3,7, kompot wiśniowy (200ml)
Podwieczorek
- Smothie owocowe(200ml) z biszkopcikiem(5g)1
Czwartek 18.07.2024 r.
Śniadanie
- Kiełbaski drobiowe na gorąco z ketchupem(100g), chleb pszenno-żytni (70g) z masłem (10g), serem salami(20g), papryką (5g) i ogórkiem zielonym(10g), herbatka malinowa (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem brokułowy z ptysiami(250ml 1,7, ryż na mleku z prażonymi jabłkami (250g) 1,7, kompot truskawkowy (200ml)
Podwieczorek
- Kanapka letnia z szynką, sałatą i rzodkiewką (150g), herbatka miętowa (200ml)1,7
Piątek 19.07.2024 r.
Śniadanie
- Chałka (70g) z masłem(10g) i konfiturą truskawkową(30g), kakao (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa jarzynowa z kuleczkami (250ml)1,7, paluszki rybne(100g), ziemniaczki (100g), sałata zielona z jogurtem(100g) 1,3,4,7, kompot porzeczkowy (200ml)
Podwieczorek
- Witaminowy zawrót głowy(150g)
INFORMACJA O ALERGENACH
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.