Jadłospis
10.03.2025 r. - 14.03.2025 r.
Poniedziałek 10.03.2025 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą jajeczną (30g), cebulką zieloną (5g) i papryką czerwoną(10g), herbatka owocowa (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z grysikiem i natką pietruszki (250ml) 1,3,9, pieczeń rzymska (150g), ziemniaczki (100g), kapusta biała zasmażana (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy (200ml)
Podwieczorek
- Banan (150g)
Wtorek 11.03.2025 r.
Śniadanie
- Kiełbaski wieprzowe na gorąco (100g), chleb (70g) z masłem (10g), serem salami (20g), pomidorem (20g) i ogórkiem zielonym(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem z zielonego groszku z ptysiami (250ml) 1,3,7, placki na kefirze z jabłkami (250g) 1,3,7, kompot agrestowy(200ml)
Podwieczorek
- Zapiekanka z szynką i serem (100g), herbatka żurawinowa (200ml) 1,7
Środa 12.03.2025 r.
Śniadanie
- Chałka (50g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym (30g), kakao (200ml) 4,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z krajanką i pietruszką zieloną (250ml) 1,3,9, kotleciki drobiowe (150g), ziemniaczki z koperkiem (100g), surówka z marchewki, pora i jabłka(100g)1,3,7, kompot truskawkowy (200ml)
Podwieczorek
- „Witaminowy zawrót głowy” (150g)
Czwartek 13.03.2025 r.
Śniadanie
- Bułka kajzerka (70g) z masłem (10g), medalionem drobiowym (20g), serem żółtym (20g) i pomidorem (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7,
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa z białych warzyw z grzankami(250ml) 1,7, talarki wieprzowe w sosie własnym (150g), kasza bulgur (100g), buraczki (100g)1,3,7, kompot wieloowocowy (200ml)
Podwieczorek
- Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem (150g)
Piątek 14.03.2025 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem(10g), filetem rybnym (30g), papryką czerwoną (10g) i szczypiorkiem(5g), herbata malinowa (200ml) 1,3,4,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Kapuśniak z warzywami (250ml) 1,7, makaron z twarożkiem i musem owocowym (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy (200ml)
Podwieczorek
- Kanapka wiosenna (100g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
INFORMACJA O ALERGENACH
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.