Jadłospis
05.05.2025 r. - 09.05.2025 r.
Poniedziałek 05.05.2025 r.
Śniadanie
- Kanapka (70g) z masłem (10g), szynką domową(30g), serem żółtym (30g) sałatą zieloną (5g) i pomidorem (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem brokułowy z grzankami (250ml) 1,7,9, ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem(250g) 1,7, kompot wieloowocowy(200ml)
Podwieczorek
- Soczek owocowy(200ml) i chrupki kukurydziane(5g) 1
Wtorek 06.05.2025 r.
Śniadanie
- Chałka (70g) z masłem(10g) i miodem wielokwiatowym(30g), kakao (200ml) 1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa cebulowa z kuleczkami (250ml) 1,3,7,9, udko pieczone (100g), ziemniaki puree z koperkiem (150g), surówka z marchewki, pora i jabłka (100g) 1,7, kompot truskawkowy(200ml)
Podwieczorek
- Banan(150g)
Środa 07.05.2025 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą z szynki(30g), cebulką zielona (5g) i papryką czerwoną (10g), herbatka z cytryną (200ml) 1,3,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z zacierką i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, schab duszony w sosie własnym (100g), kluski śląskie (150g), surówka z kapusty białej młodej (100g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)
Podwieczorek
- Kisiel wiśniowy(200ml) z „wachlarzykiem”(5g) 1
Czwartek 08.05.2025 r.
Śniadanie
- Chleb wieloziarnisty (70g) z masłem (10g), wędzonką cygańską(30g), serem żółtym (30g) i ogórkiem zielonym (20g), herbatka malinowa (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem z marchewki z prażonym słonecznikiem (250ml) 1,7,9, makaron z twarożkiem i musem truskawkowym(250g) 1,3,7, kompot wiśniowy(200ml)
Podwieczorek
- Bułeczka z pasztetem i rzodkiewką (150g), herbatka zielona (200ml) 1, 3,7
Piątek 09.05.2025 r.
Śniadanie
- Zupa mleczna z grysikiem (250ml), bułka paryska(70g) z masłem(10g), sałatą zieloną (5g) i pomidorem(20), herbatka z cytryną(200ml) 1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Barszcz czerwony z groszkiem ptysiowym (250ml) 1,7,9, paluszki rybne (100g), ziemniaczki puree(100g), mizeria z koperkiem na gęsto (100g) 1,3,4,7, kompot porzeczkowy(200ml)
Podwieczorek
- Ciasto drożdżowe z kruszonką- wyrób własny (150g), woda mineralna (200ml) 1,3,7
INFORMACJA O ALERGENACH
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.