Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

15.07.2024 r. - 19.07.2024 r.

Poniedziałek 15.07.2024 r.

Śniadanie

  • Chleb wieloziarnisty(70g) z masłem (10g), polędwicą sopocką (20g), serem żółtym(20g), sałatą zieloną (5g) i pomidorem(10g), herbatka z cytryną (200ml)1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa grochowa z ziemniakami (250ml)1,7,9, potrawka makaronowo-drobiowo-warzywna(300g) 1,7, kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek

  • Arbuz(150g)

Wtorek 16.07.2024 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem(10g), pastą serową (30g), cebulką zieloną(5g) i papryką czerwoną(10g), herbatka owocowa (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa-krem z białych warzyw z grzankami (250ml)1,7,9, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (100g), kasza jęczmienna (100g), ogórek kiszony pokrojony w słupeczki (100g) 1,3,7, kompot agrestowy(200ml)

Podwieczorek

  • Pancakes(100g) z konfiturą brzoskwiniową (20g)1,3,7

Środa 17.07.2024 r.

Śniadanie

  • Zupa mleczna z grysikiem (250ml), bułka paryska(70g) z masłem (10g), pomidorem(10g) i szynką domową(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z krajanką i pietruszką zieloną(250ml 1,3 9, kotlet schabowy(100g), ziemniaczki (100g), marchewka z groszkiem na gęsto(100g) 1,3,7, kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek

  •   Smothie owocowe(200ml) z biszkopcikiem(5g)1

Czwartek 18.07.2024 r.

Śniadanie

  • Kiełbaski drobiowe na gorąco z ketchupem(100g), chleb pszenno-żytni (70g) z masłem (10g), serem salami(20g), papryką (5g) i ogórkiem zielonym(10g), herbatka malinowa (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem brokułowy z ptysiami(250ml 1,7, ryż na mleku z prażonymi jabłkami (250g) 1,7, kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek

  • Kanapka letnia z szynką, sałatą i rzodkiewką (150g), herbatka miętowa (200ml)1,7

Piątek 19.07.2024 r.

Śniadanie

  • Chałka (70g) z masłem(10g) i konfiturą truskawkową(30g), kakao (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa jarzynowa z kuleczkami (250ml)1,7, paluszki rybne(100g), ziemniaczki (100g), sałata zielona z jogurtem(100g) 1,3,4,7, kompot porzeczkowy (200ml)

Podwieczorek

  •   Witaminowy zawrót głowy(150g)



INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry