Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

14.04.2025 r. - 18.04.2025 r.

Poniedziałek 14.04.2025 r.

Śniadanie

  • Rogal (70g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym (30g), kakao (200ml) 1, 7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z zacierką i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (150g), kasza jęczmienna (100g), ogórek kiszony (100g) 1,3,7, kompot wieloowocowy(200ml)

Podwieczorek

  • Banan(150g)

Wtorek 15.04.2025 r.

Śniadanie

  • Kanapka(70g) z masłem (10g), wędzonką cygańską(30g), serem żółtym (30g) i pomidorem(20g), herbatka miętowa (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem brokułowy z grzankami (250ml) 1,7,9, placki na kefirze jabłkami(250g) 1,3,7, kompot truskawkowy(200ml)

Podwieczorek

  • Mini pizzerinki z ketchupem (100g), herbatka zielona (200ml) 1,7

Środa 16.04.2025 r.

Śniadanie

  • Śniadanie Świąteczne w formie szwedzkiego stołu, Mufinki Wielkanocne, herbatka z cytryną (200ml) 1,3

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Żurek z jajkiem (250ml) 1,3,7,9, kotlet drobiowy w chrupiącej panierce (100g), ziemniaki puree z koperkiem (150g), surówka z kapusty białej młodej (100g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)

Podwieczorek

  • Soczek owocowy(200ml) i chrupki kukurydziane(5g) 1

Czwartek 17.04.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą z szynki(30g), cebulką zielona (5g) i papryką czerwoną (10g), herbatka malinowa (200ml) 1,3,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa jarzynowa (250ml) 1,3,9, makaron Spaghetti z sosem bolognesse (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy(200ml)

Podwieczorek

  • Grysik z syropem malinowym (250g) 1,7

Piątek 18.04.2025 r.

Śniadanie

  • Bułka paryska (70g) z masłem(10g), filetem rybną (30g) i szczypiorkiem(5g), herbatka z cytryną(200ml) 1,3,4,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem (250ml) 1,7,9, kluski białe z musem truskawkowym(250g) 1,3,7, kompot porzeczkowy(200ml)

Podwieczorek

  • Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem (150g)

 

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry