Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

10.03.2025 r. - 14.03.2025 r.

Poniedziałek 10.03.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą jajeczną (30g), cebulką zieloną (5g) i papryką czerwoną(10g), herbatka owocowa (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z grysikiem i natką pietruszki (250ml) 1,3,9, pieczeń rzymska (150g), ziemniaczki (100g), kapusta biała zasmażana (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy (200ml)

Podwieczorek

  • Banan (150g)

Wtorek 11.03.2025 r.

Śniadanie

  • Kiełbaski wieprzowe na gorąco (100g), chleb (70g) z masłem (10g), serem salami (20g), pomidorem (20g) i ogórkiem zielonym(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem z zielonego groszku z ptysiami (250ml) 1,3,7, placki na kefirze z jabłkami (250g) 1,3,7, kompot agrestowy(200ml)

Podwieczorek

  • Zapiekanka z szynką i serem (100g), herbatka żurawinowa (200ml) 1,7


Środa 12.03.2025 r.

Śniadanie

  • Chałka (50g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym (30g), kakao (200ml) 4,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z krajanką i pietruszką zieloną (250ml) 1,3,9, kotleciki drobiowe (150g), ziemniaczki z koperkiem (100g), surówka z marchewki, pora i jabłka(100g)1,3,7, kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek

  • „Witaminowy zawrót głowy” (150g)

Czwartek 13.03.2025 r.

Śniadanie

  • Bułka kajzerka (70g) z masłem (10g), medalionem drobiowym (20g), serem żółtym (20g) i pomidorem (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7,

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa z białych warzyw z grzankami(250ml) 1,7, talarki wieprzowe w sosie własnym (150g), kasza bulgur (100g), buraczki (100g)1,3,7, kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek

  • Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem (150g)

Piątek 14.03.2025 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem(10g), filetem rybnym (30g), papryką czerwoną (10g) i szczypiorkiem(5g), herbata malinowa (200ml) 1,3,4,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Kapuśniak z warzywami (250ml) 1,7, makaron z twarożkiem i musem owocowym (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek

  • Kanapka wiosenna (100g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

 

INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry