Jadłospis
26.05.2025 r. - 30.05.2025 r.
Poniedziałek 26.05.2025 r.
Śniadanie
- Kanapka (70g) z masłem (10g), szynką domową (30g), rzodkiewką (10g) i ogórkiem zielonym (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krupnik z warzywami (250ml) 1,9, pieczeń rzymska (100g), ziemniaczki (150g), kapusta biała zasmażana (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy(200ml)
Podwieczorek
- Grysik z cynamonem(150g) 1,7
Wtorek 27.05.2025 r.
Śniadanie
- Kiełbaski drobiowe na gorąco z ketchupem (100g), chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g) i pomidorem(20g), herbatka z cytryną(200ml) 1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (250ml) 1,3,7,9, ryż na mleku z prażonymi jabłkami (250g) 1,7, kompot truskawkowy(200ml)
Podwieczorek
- Kanapka wiosenna(150g), herbatka zielona (200ml) 1,7
Środa 28.05.2025 r.
Śniadanie
- Chałka (70g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym(30g), kakao (200ml) 1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z lanym ciastem i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, udko pieczone (100g), ziemniaki z koperkiem (150g), surówka z marchewki, pora i jabłka (100g) 1,7, kompot wieloowocowy (200ml)
Podwieczorek
- Soczek Kubuś(200ml) i chrupki kukurydziane(5g) 1
Czwartek 29.05.2025 r.
Śniadanie
- Bułka (70g) z masłem (10g), medalionem drobiowym(30g), serem żółtym (30g), sałatą zieloną(5g) i pomidorem(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem z białych warzyw z grzankami (250ml) 1,3,7,9, talarki wieprzowe w sosie własnym (100g), kasza jęczmienna (150g), buraczki (100g) 1,3, kompot wiśniowy(200ml)
Podwieczorek
- Pancakes kakaowe z konfiturą brzoskwiniową (150g), woda mineralna (200ml) 1, 3,7
Piątek 30.05.2025 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem(10g), filetem rybnym (30g), papryką czerwoną (10g) i szczypiorkiem (5g), herbatka z cytryną(200ml) 1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa z czerwonej soczewicy (250ml) 1,7,9, makaron z twarożkiem i musem truskawkowym(250g) 1,3,7, kompot agrestowy(200ml)
Podwieczorek
- „Witaminowy zawrót głowy” (150g)
INFORMACJA O ALERGENACH
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.