Jadłospis
16.06.2025 r. - 20.06.2025 r.
Poniedziałek 16.06.2025 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), pastą jajeczną(30g), szczypiorkiem (5g) i papryką czerwoną (5g), herbatka z cytryną (200ml) 1,3,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa pomidorowa z ryżem (250ml) 1,7,9, pałeczki z kurczaka pieczone (100g), ziemniaczki puree (150g), surówka z białej kapusty z koperkiem (100g) 1,3,7, kompot wieloowocowy(200ml)
Podwieczorek
- Budyń waniliowy (150g) z sokiem malinowym(5g)1,7
Wtorek 17.06.2025 r.
Śniadanie
- Chałka (70g) z masłem(10g) i dżemem truskawkowym(30g), kakao (200ml) 1, 7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Rosół z krajanką i zieloną pietruszką (250ml) 1,3,9, gulasz wieprzowy (100g), kasza jęczmienna (150g), surówka z ogórka, papryki i cebulki (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy(200ml)
Podwieczorek
- Banan (150g)
Środa 18.06.2025 r.
Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni(70g) z masłem (10g), szynką drobiową (30g), serem pomarańczowym (20g) i ogórkiem zielonym (20g) i pomidorem(20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Zupa jarzynowa z kuleczkami (250ml) 1,3,7,9, spaghetti z sosem bolognesse (250g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)
Podwieczorek
- Jogurt owocowy (120g) i chrupki kukurydziane(5g) 1,7
Czwartek 19.06.2025 r. - Dzień Wolny
Piątek 20.06.2025 r.
Śniadanie
- Kanapka (70g) z masłem(10g), serem salami(30g), rzodkiewką (5g) i ogórkiem zielonym (10g), herbatka z cytryną(200ml) 1,3,4
Napój - Woda niegazowana
Obiad
- Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (250ml) 1,7,9, makaron z serem twarogowym i musem truskawkowym (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy(200ml)
Podwieczorek
- Arbuz(150g)
INFORMACJA O ALERGENACH
Drodzy Rodzice!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.