Unia Europejska - Projekty

Jadłospis

11.11.2024 r. - 15.11.2024 r.

Poniedziałek 11.11.2024 r.

Święto Niepodległości - dzień wolny.

Wtorek 12.11.2024 r.

Śniadanie

  • Rogal (70g) z masłem (10g) i kremem czekoladowo-orzechowym (30g), kakao (200ml) 1,5,7,8

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Krem z zielonego groszku z ptysiami (250ml) 1,7,9, potrawka makaronowo-drobiowo - warzywna (300g) 1,7, kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek

  • Jogurt owocowy (200ml) z biszkopcikiem(10g) 1,7

Środa 13.11.2024 r.

Śniadanie

  • Chleb wieloziarnisty (70g) z masłem (10g), wędzonką cygańską (30g), jajkiem (20g), sałatą zieloną (5g) i pomidorem (20g), herbatka malinowa (200ml) 1,3,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Barszcz czerwony z kleksem ziemniaczanym (250ml) 1,7,9, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (200g), kasza jęczmienna (100g), sałatka z ogórka, papryki i cebulki (100g) 1,3,7, kompot agrestowy (200ml)

Podwieczorek

  • Koktajl truskawkowy (200ml) 1,7

Czwartek 14.11.2024 r.

Śniadanie

  • Zupa mleczna z grysikiem (250g), bułka (70g) z masłem (10g), szynką wiejską (20g), ogórkiem zielonym (10g) i rzodkiewką (20g), herbatka z cytryną (200ml) 1,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Rosół z zacierką i natką pietruszki (250ml) 1,3,9, pieczeń w sosie własnym (100g), ziemniaczki (150g), surówka z kapusty białej z marchewką i koperkiem (100g) 1,3,7, kompot porzeczkowy (200ml)

Podwieczorek

  • Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem (200g)

Piątek 15.11.2024 r.

Śniadanie

  • Chleb pszenno-żytni (70g) z masłem (10g), filetem rybnym (30g), papryką czerwoną (10g) i szczypiorkiem(5g), herbatka zielona(200ml) 1,3,4,7

Napój - Woda niegazowana

Obiad

  • Zupa fasolowa z czerwonej fasolki (250ml) 1,7,9, kopytka twarogowe z musem owocowym (250g) 1,3,7, kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek

  • Warzywa i owoce do chrupania (150g)



INFORMACJA O ALERGENACH

Drodzy Rodzice!

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w treści przedszkolnego jadłospisu będą mogli Państwo znaleźć informacje o alergenach zawartych w przygotowywanych posiłkach.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica khorasan)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, lubczyk, suszony koperek i pietruszka.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

do góry